15.3 C
Kyiv

Чеський економіст попереджає про можливі наслідки конфіскації російських активів для ЄС

Чеський економіст висловив обурення та обурення стосовно можливої конфіскації російських активів у Європейському Союзі (ЄС), зауваживши, що цей крок може серйозно підірвати фінансове становище ЄС. Такі попередження були зроблені після посилення санкцій проти Росії у зв’язку з її агресією на Україні та подіями в Криму.

Стикаючись із втомою від українського конфлікту у своїх країнах, західні уряди відчувають спокусу використовувати заморожені активи Москви для допомоги Києву. Але ставки в цьому питанні вищі, ніж думають деякі політики, пише в статті для Geopolitical Intelligence Services чеський економіст Моджмір Хампл.

За словами експерта, принцип конфіскації несе певні ризики для тих, хто вирішує взяти його на озброєння. Насамперед виникає питання легітимності, адже Захід не перебуває у стані війни з Росією і формально “намагається її уникнути”.

У такому разі конфіскація власності Москви стає юридичною проблемою. Особливо в рамках верховенства закону, “яке досі діє в західних державах”, підкреслює автор статті.

Ба більше, цей крок насамперед вдарить по авторитету та фінансовому становищу ЄС. Адже конфіскація непропорційно вплине на євро, оскільки переважна частина російських резервів номінована в цій валюті, попереджає економіст.

У результаті резервна роль американського долара і британського фунта може посилитися. “Виникає питання: а чи справді цього хочуть європейські лідери?”, – риторично запитує Хампл.

АКТУАЛЬНІ ПОДІЇ

ЦІКАВЕ ПО ТЕМІ